De geschiedenis van het weven

De geschiedenis van het weven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weven in de 21e eeuw

 

Tegenwoordig is de kleding- en textiel industrie enorm geglobaliseerd en bestaat deze uit ingewikkelde en vaak ondoorzichtige productieketens. De kleding en textiel die we vandaag de dag om ons heen zien wordt gemaakt in verschillende (ontwikkelings-) landen over de hele wereld. Inmiddels zijn er naast garens van natuurlijke oorsprong ook synthetische draden gekomen. Deze draden- denk aan polyester- zijn makkelijk te maken, sterk en goedkoop. Het nadeel is dat kledingstukken waarin een synthetisch garen verwerkt zit erg moeilijk te recyclen zijn.

Eerst werd textiel geproduceerd voor persoonlijk en lokaal gebruik, terwijl met de huidige gang van zaken textiel en kleding niet in het land geproduceerd wordt waar het uiteindelijk wordt verkocht. Ook is het tegenwoordig nauwelijks meer mogelijk om te traceren waar de kleding en het textiel gemaakt wordt en door wie.

Vandaag de dag is er veel kennis over weven verloren gegaan en vooral mensen van de oudere generatie houden zich nog, uit liefde voor het ambacht, bezig met het weefproces. Nog maar enkele Europese landen hebben weverijen en een volledige productieketen voor textiel, bijvoorbeeld Engeland. Toch wordt veruit de meeste textiel geproduceerd in lagelonenlanden.

Hoewel er in de tweede helft van de 20e eeuw nauwelijks belangstelling was voor oude ambachten begint dat nu te veranderen. De afgelopen jaren groeit de belangstelling voor de manier waarop de producten die we om ons heen zien gemaakt zijn. Er wordt op een nieuwe manier gekeken naar de mogelijkheden van deze ambachten.

 

 

 

 

 

Textielproductie

Afbeelding 8

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandra de Graaf

 

Tijdens de stageperiode voor mijn studie aan de HKU mocht ik enkele maanden mee kijken in het bedrijf van Jolanda Roodenburg in Gorinchem.

Daar leerde ik veel over het weven en alles wat hierbij komt kijken. Ik heb technische vaardigheden opgedaan en geleerd hoe het weven in elkaar steekt en hoe een weefgetouw moet worden ingeregen. Ook heb ik veel geleerd over kleurgebruik, textielwarenkennis, ontwerpen en het aflezen en maken van een weefpatroon. Fijn was het om ook eigen ideeën bij Jolanda te kunnen verwezenlijken.

Omdat ik naast textiel erg geïnteresseerd ben in kunstgeschiedenis heb ik onderzoek gedaan naar de geschiedenis van weven en van mijn bevindingen bovenstaand artikel geschreven. Ik hoop dat zo de rijke geschiedenis van het weven voor meer mensen bekend wordt.

 

 

 

Bronvermelding

Afbeelding 1: https://nl.pinterest.com/pin/432134526716148087/sent/?invite_code=f826b61f236e460b8a119053a8a755f9&sender=1055883212544407783&sfo=1

Afbeelding 2:

(1991). In E. J. Barber, Prehistoric textiles: the development of cloth in the Neolithic and Bronze Ages with special reference to the Aegean. New Jersey: Princeton University Press.  Afbeelding 2.38, blz 72

Afbeelding 3: (1991). In E. J. Barber, Prehistoric textiles: the development of cloth in the Neolithic and Bronze Ages with special reference to the Aegean. New Jersey: Princeton University Press. Afbeelding 0.1, blz 4

Afbeelding 4: https://www.hunebednieuwscafe.nl/2015/11/de-geschiedenis-van-getouwweven-en-weefgetouwen-in-vogelvlucht/

Afbeelding 5: (1991). In E. J. Barber, Prehistoric textiles: the development of cloth in the Neolithic and Bronze Ages with special reference to the Aegean. New Jersey: Princeton University Press. Afbeelding 2.38, blz 72

Afbeelding 6: https://www.mientjesbreidomein.nl/blog/910756_de-geschiedenis-van-breien

Afbeelding 7: https://indebuurt.nl/enschede/genieten-van/toen-in-deze-oude-videos-geven-je-een-kijkje-in-een-textielfabriek-in-enschede~99738/

Afbeelding 8: https://www.somo.nl/nl/er-zijn-nog-steeds-problemen-in-de-textielindustrie-in-zuid-india/

 

Overige bronnen

https://www.textielnet.nl/nederlandse-textielindustrie.html

Kledingindustrie

Geschiedenis Weven

De geschiedenis van getouwweven en weefgetouwen in vogelvlucht

Kledingindustrie

https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/weven

(1991). In E. J. Barber, Prehistoric textiles: the development of cloth in the Neolithic and Bronze Ages with special reference to the Aegean. New Jersey: Princeton University Press.

Huisnijverheid – Betekenis en voorbeelden

https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-uitvinding-van-de-automatische-weefmachine

https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/weven

https://www.mientjesbreidomein.nl/blog/910756_de-geschiedenis-van-breien

Industriële Revolutie – Samenvatting, oorzaken en gevolgen

 

 

 

Gepubliceerd op Januari 2023